Frankrijk

In de vakanties reisde de hele familie naar Frankrijk, naar de prachtige streek, de Bourgogne. In de Cote d’ Or, in het idyllisch wijndorpje Sampigny les Maranges had Marie-José haar atelier waar ze samen met haar gezin hun vakanties doorbrachten. Tevens kunst en inspiratie opdoen tussen de wijnboeren en kleurrijke wijngaarden. En ’s avonds met zijn allen rondom de grote houtkachel. Het waren bijzonder mooie momenten en er ontstonden boeiende gesprekken en interessante kennismakingen.

 

Marie-Jose Gerads woont en werkt in haar atelier in Nederland. Tijdens een van de vele tochten door haar favoriete vakantieland Frankrijk ontdekte ze in 2002 de inspirerende omgeving van de Wijnbourgogne. Ze ging op zoek naar een atelier met expositieruimte en vond beiden in deze prachtige streek; in Sampigny les Maranges en Nolay.  Ze werd gefascineerd door de abstracte schoonheid van de natuur, de historie en door de relatie tussen mens en omringend landschap. Het zijn vooral de wijngaarden die een ware metamorfose ondergaan met wisseling van de seizoenen. De effecten van zonlicht op de wijnranken,de textuur, de contouren en de kleuren zijn voor haar een bron van inspiratie.

De natuur en haar levensritmen zijn het belangrijkste uitgangspunt in haar werk. Ook in Nederland zoekt zij deze natuur op, in de historische omgeving van een 17e eeuws kasteel creëert zij haar eigen park met grote fruitbomen, hagen, ruig gras met wandelpaden waar in de toekomst een beeldenpark wordt gerealiseerd.

Marie-Jose Gerads maakt ruimtelijk werk en plastieken in brons,keramiek, metaal, hout. Haar bronzen beelden komen tot stand door middel van de oude “cire-perdue” methode. De sculpturen worden opgebouwd uit papier, karton, takjes en diverse andere natuurlijke materialen zoals zaaddozen en vruchtvormen en vervolgens bedekt met boetseerwas. Daarna wordt er een mal omheen gevormd. Na verhitting is de was gesmolten en wordt de vloeibare hete brons in het model gegoten. Door het patineren verkrijgt het materiaal zijn groenige kleur.

Marie-Jose Gerads experimenteert graag met de mogelijkheden van haar materiaal en werkwijze. Dunne uitlopers , verrassende oppervlaktestructuren en vlechtwerk wisselen elkaar af.

Naast ruimtelijk werk maakt zij ook schilderijen; zogenaamde “Paper Paintings” . Deze abstracte composities worden daarbij opgebouwd uit verschillende lagen gescheurd papier en gedroogde materialen uit de natuur in diverse kleurenschakeringen met hier en daar een verftoets.

“MET STUKJES PAPIER ,TOUW,VEERTJES,BLADEREN, TAKJES,VERF,INKT EN LIJM , UITERSTEN BEN IK IN DE WEER OM DAT VLUCHTIGE ENE MOMENT VAN HET HEDEN TE VATTEN.”

Marie-Jose Gerads exposeerde veel in Nederland, Duitsland, Belgie en Frankrijk. Ze maakte diverse opdrachten voor gemeenten, bedrijven en particulieren. Naast aankoop van haar werk bestaat er tevens de mogelijkheid om een serie van haar kunstwerken te huren.

 

KUNST IS NATUUR

NATUUR IS KUNST

KUNST IS KIJKEN

KIJKEN IS KUNST

KUNST IS GENIETEN

GENIETEN IS KUNST

KUNST EN NATUUR KIJKEN EN GENIETEN

DAT IS PAS ECHT KUNST

 

fatelier1.jpg
frk2008.jpg
faterlier5.jpg

Royalty Free Music from Bensound