Inspiratie

 

Inspiratie vanuit moeder natuur
Waar haalt zij haar inspiratie vandaan? Dit werd haar laatst gevraagd. Hier hoefde  zij niet lang over na te denken. Inspiratie kun je vanuit allerlei bronnen halen, het is alleen maar net met wat voor blik je ergens naar kijkt. Als je goed naar de natuur kijkt kom je tot allerlei verrassende ontdekkingen. In de natuur komen namelijk allerlei natuurlijke strategieën en processen voor welke kunnen inspireren om nieuwe duurzame oplossingen te bedenken. Wanneer dit gekopieerd wordt in producten heet dit Biomimicry. Dit is een interessante inspiratie omdat de natuur al miljarden jaren heeft besteed aan het testen, ontwikkelen en verfijnen van zijn processen. In de natuur is dit ook wel ‘survivial of the fittest’ maar in beeldend werk gebeurt hetzelfde: ‘trial and error’
 

Handgemaakte natuurcollages van ultrafijn materiaal
Tegenstellingen versterken elkaar. In haar natuurcollages en textielcreaties zocht kunstenares Marie-José Gerads de spanning tussen het fragiele en delicate van de natuur en de kracht en onverwoestbaarheid van industriële door mensen gemaakte materialen.
 

We zijn allemaal afhankelijk van de natuur, met name als het gaat om onze leefomgeving. Hoewel de smaak van ieder mens weer anders is, ziet ook iedereen de schoonheid van de natuur om ons heen. Wanneer er keuzes gemaakt moeten worden op het gebied van design, is de natuur een goede inspiratiebron. Als beeldend kunstenaar laat Marie-José  zich dan ook graag inspireren door alles wat onze planeet te bieden heeft.